He ,he...dobre pytanie.Ok, a co z sosem? ; )
bazylia ,sól , cukier i odrobina oliwy z oliwek.
Wilgotne ciasto, cienka, miękka, delikatna, lekkostrawna. Trzy dodatki (mozzarella, sos pomidorowy, bazylia). I więcej nie trzeba. Cała filozofia biznesu od 150 lat.Dla mnie pizza = pizza neapolitańska. Taką staram się robić ,bo taką najbardziej lubię.
U mnie jeszcze twardy ser.Do wyboru parmezan ,grana padano ,pecorino.Trzy dodatki (mozzarella, sos pomidorowy, bazylia). I więcej nie trzeba.
A dziwisz się ,skoro jeszcze wiele lokali serwuje pizzę z tak zwanego "polskiego" przepisu.Sam widziałem gościa ,który na kilogram mąki dawał 100 (sto ) gramów drożdży a ciasto "rosło" dwie godziny.Przecież takie "coś" rozwali wątrobę słonia ,że o człowieku nie wspomnę.Niby tak, ale jak przejdziesz po lokalach (dla porównania), to dziwie się, że niektórzy dalej jeszcze działają.
Trafili dokładnie w Twój smak.I to jest najważniejsze.Bez tego "trafienia" nawet ta ,uznawana powszechnie za najlepszą, taką nie będzie .Dla nas.Bo to co nam smakuje to bardzo indywidualna i subiektywna sprawa.Mi się udało trafić przypadkowo parę lat temu lokal i to był strzał życia ; )
Możliwe ,że dodawali do sosu czegoś ,co Tobie smakuje.Ale jeśli mam być szczery to bardziej wydaje mi się ,że używają po prostu składników bardzo dobrej jakości.Sos to jakaś sekretna receptura, nie ma bata.
10/10To tak jak z burgerami, cudują, jakieś krafty po 50zł-80zł w centrum i przerost formy nad treścią, a bywa, że smakuje gorzej jak sieciówka.
A dziwisz się ,skoro jeszcze wiele lokali serwuje pizzę z tak zwanego "polskiego" przepisu.Sam widziałem gościa ,który na kilogram mąki dawał 100 (sto ) gramów drożdży a ciasto "rosło" dwie godziny.Przecież takie "coś" rozwali wątrobę słonia ,że o człowieku nie wspomnę.
Trafili dokładnie w Twój smak.I to jest najważniejsze.Bez tego "trafienia" nawet ta ,uznawana powszechnie za najlepszą, taką nie będzie .Dla nas.Bo to co nam smakuje to bardzo indywidualna i subiektywna sprawa.
Możliwe ,że dodawali do sosu czegoś ,co Tobie smakuje.Ale jeśli mam być szczery to bardziej wydaje mi się ,że używają po prostu składników bardzo dobrej jakości.
10/10
Niedawno ,właśnie z burgerami przerobiłem taki temat.Burger to był shit.A mi pozostał uraz do kraftu.
Dlatego robię sam.gorzej, jak się nie umie, a udaje Włoskiego szefa kuchni Capo Tutti di Frutti Pomidoro : D
No to musisz jakiegoś szpiega im zapodać w celu zbadania sprawy.Mój jak mój, ale tam chyba jakieś koki dodają, bo to jest niemożliwe i to nie tylko moje zdanie ; )
Wiesz...ja mogę zapłacić ,ale gdy mi to smakuje.Naoglądali się filmów Amerykańskich, kasują jak Amerykańców,
Bo to Polska panie ,Polskaa tną jak Pani Krysia obok ; )