| Szczegóły technicznePytania o szczegóły techniczne HDTV |  | | Junior Member
Meldunek: Nov 2006 Postów: 7
| |
28-10-2007, 20:07
| Brak dżwięku przez kabel HDMI Mam od kilku dni plazme Samsunga PS-42Q91H i po podłączeniu do tunera Cyfry + przez kabel HDMI nie mam dżwięku na głośnikach TV.Sprawdzałem ustawienia TV i wszystko niby OK a dżwieku nie ma.Przez component i scart jest ,co to może być -ktoś może wie?? | | | | HDTV reklama
Meldunek: Feb 2005 Skąd: hdtv.com.pl | | | | Junior Member
Meldunek: Dec 2007 Postów: 1
| |
10-12-2007, 18:21
| brak dźwięku przez HDMI witam
wczoraj zakupiłem TV Tochiby i podłączylem do niego dekoder z tv "n" przez HDMI. wiem że przez ten kabelek powinna iść i fonia i obraz a na TV był tylko obraz bez dźwięku. próbowałem na wszyskie sposoby aż wkoncu poprowadziłem dźwięk osobnym kabelkiem. ale dzisiaj mnie oświeciło, jak nie idzie wyregulowac na TV to trzeba spróbować na dekoderze z tym ze tam zbyt duzo ustawien nie ma :/ mialem włączoną opcje Dolby Digital i dźwieku nie bylo, no to ją wyłączyłem i dźwiek sie pojawil i nie trzeba zadnych dodatkowych kabelków ciągnac
pozdrawiam Sławek  | | | | Junior Member
Meldunek: Dec 2007 Postów: 10
| |
19-12-2007, 12:16
| heh, dzięki sławekp - a ja już miałem zamiar nowy wątek napisać, bo też nie mam dźwięku po HDMI z "n" ki.
Sprawdzę to dziś po pracy.
Pozdrawiam. | | | | Junior Member
| |
26-12-2007, 15:59
| brak dzwieku z dekodera "n-ki" przez kabel HDMI Złacze HDMI w dekoderze n-ki mozna przelaczyc w tryb DVI (bez dzwieku do monitorow komputerowych) i wtedy nie bedzie dzwieku. Zmiany rodzaju pracy dokonuje sie poprzez nacisniecie i przytrzymanie przycisku RES na dekoderze az pojawi sie napis HDMI lub DVI na wyswietlaczu. Wiec w razie braku dzwieku przez HDMI Radze sprawdzic w pirwszej kolejnosci te ustawienie. | | | | Senior Member
Meldunek: Apr 2007 Postów: 253
| |
26-12-2007, 16:30
| Czasem nie udaje się ustawić mimo poprawnej konfiguracji. Dekodery "n"-ki są dość wybredne i potrafią "stawać dęba"
CD: Naim CD5x + FlatCap2x Wzmacniacz: Naim SuperNait kolumny: Harpia Acoustic miniAmstaff custom kondycjoner sieciowy kabelki: głośnikowe: NACA5 Interkonekty: Wireworld Atlans5, Luna5, Naim Zasilające: Xindak PC-03 ( 4 szt ), Groneberg Quattro Reference ( 1 szt do kondycjonera ) Słuchawki: AKG 141 Studio, Pionieer SE-A1000 Stolik: Ostoja T1 TV: Panasonic 42PV70P + nBox recorder ( optycznie do wzmacniacza ) DVDRW: Panasonic EH-55 ( optycznie do wzmacniacza ) | | | | Member
Meldunek: Sep 2006 Postów: 91
31-12-2007, 14:36
| Witajcie mam ten sam problem, kupilem kabel HDMI i podlaczyłem go z nootebokiem i TV, obraz OK Dzwieku NIE MA !
Dlaczego ???
Notebook to HP Pavilion dv 6500 HDMI oraz telewizor LG 32LC3R HD.
Ewentualnie jak zrobic dzwiek ? Bo jak tutaj grać na TV jak dzwiek z lapka idzie hymmmm
__________________ LG LCD 32LC3R  | | | | Junior Member
| |
31-12-2007, 14:53
| Witam. Miałem ten sam problem gdy kupiłem LG.Chciałem go podłączyć z dekoderem N,ale niestety był taki efekt jak u Ciebie.Niektóre dekodery nie można podłączyć przez HDMI.Prblem rozwiązałem podłączając dekoder do amplitunera,a amplituner do telewizora.Tylko nie wiem czy masz te możliwości.Pozdrawiam | | | | Senior Member
Meldunek: Jun 2005 Postów: 564
31-12-2007, 16:02
| Mili Państwo,
nie piszcie, że nie można podłączyć i że dźwięk nie działa tylko, że NIE WIECIE DLACZEGO DŹWIĘK NIE DZIAŁA I NIE WIECIE CO ZROBIĆ ABY DZIAŁAŁ !!!. Poniżej przedstawiam wyjaśnienie:
Dźwięk będzie przez HDMI działać, jeżeli w nadajniku (dekoder, DVD itp.) wybierzecie jego odpowiednia opcję to jest dźwięk w standardzie PCM (często, zresztą błednie, nazywane stereo). Jeżeli wybierzecie dźwięk w standardzie DD czy DTS, a Wasz TV nie posiada na pokładzie odpowiednich dekoderów czyli DD czy DTS to nie będziecie mieli dźwięku ponieważ Wasz TV nie potrafi go zdekodować !!! (a tak jest w przypadku 99,99% TV na rynku). Wtedy dźwięk trzeba zdekodować na pokładzie odtwarzacza (dekoder SAT, DVD) i wysłać po HDMI w postaci PCM, czyli w przykładowym dekoderze n wyłaczyć opcję Dolby Digital (ew. dodatkowym analogowym kablem po wybraniu opcji DVi dla dekodera n). Ot i cała prawda.
Pozdro
__________________ pmcomp
(HD-klamoty i ... koty  ) | | | | Senior Member
Meldunek: Mar 2007 Postów: 162
| |
31-12-2007, 16:12
| Cytat: |
Napisał gladiator Witajcie mam ten sam problem, kupilem kabel HDMI i podlaczyłem go z nootebokiem i TV, obraz OK Dzwieku NIE MA !
Dlaczego ???
Notebook to HP Pavilion dv 6500 HDMI oraz telewizor LG 32LC3R HD.
Ewentualnie jak zrobic dzwiek ? Bo jak tutaj grać na TV jak dzwiek z lapka idzie hymmmm |
ten temat był już poruszany m.inn. tutaj: http://www.hdtv.com.pl/forum/showthr...884#post148884
z tą różnicą, że Ciebie interesuje hdmi output
Ostatnio edytowane przez remigiusz ; 31-12-2007 o 16:14 | | | | Member
Meldunek: Nov 2007 Postów: 79
| |
01-01-2008, 20:24
| Cytat: |
Napisał pmcomp Mili Państwo,
nie piszcie, że nie można podłączyć i że dźwięk nie działa tylko, że NIE WIECIE DLACZEGO DŹWIĘK NIE DZIAŁA I NIE WIECIE CO ZROBIĆ ABY DZIAŁAŁ !!!. Poniżej przedstawiam wyjaśnienie:
Dźwięk będzie przez HDMI działać, jeżeli w nadajniku (dekoder, DVD itp.) wybierzecie jego odpowiednia opcję to jest dźwięk w standardzie PCM (często, zresztą błednie, nazywane stereo). Jeżeli wybierzecie dźwięk w standardzie DD czy DTS, a Wasz TV nie posiada na pokładzie odpowiednich dekoderów czyli DD czy DTS to nie będziecie mieli dźwięku ponieważ Wasz TV nie potrafi go zdekodować !!! (a tak jest w przypadku 99,99% TV na rynku). Wtedy dźwięk trzeba zdekodować na pokładzie odtwarzacza (dekoder SAT, DVD) i wysłać po HDMI w postaci PCM, czyli w przykładowym dekoderze n wyłaczyć opcję Dolby Digital (ew. dodatkowym analogowym kablem po wybraniu opcji DVi dla dekodera n). Ot i cała prawda.
Pozdro | Hi,
Co bys tutaj poradzil ? zalacznik - wiecej opcji w ustawieniach karty dzwiekowej nie ma  laptop HP z HDMI podlaczony do sharpa xl2e
Ostatnio edytowane przez egon12 ; 11-01-2009 o 23:40 | | | | HDTV reklama
Meldunek: Feb 2005 Skąd: hdtv.com.pl | | | |  | | | Narzędzia wątku | | | | Wygląd | Wygląd liniowy |
Zasady postowania
| Nie możesz zakładać nowych tematów Nie możesz pisać wiadomości Nie możesz dodawać załączników Nie możesz edytować swoich postów HTML kod jest Wyłączony | | | Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:21.