polecam Ci tylko pójście do jakiegoś punktu gdzie pokażą Ci jak wygląda obraz z projektora chociaż średniej klasy, żebyś wiedział z czym mniej więcej porównujesz.
ja sam zbudowałem projektor diy i widziałem obrazy z wielu i porównania z nawet średniej klasy fabrycznymi nie ma ŻADNEGO,
więc jeżeli chcesz pomajsterkować, to będzie dużo zabawy
ale jak chcesz mieć dobry obraz to nie tędy droga.
rady na początek,
to nie ma co się bawić w gotowe obudowy, trzeba robić od podstaw, bo umiejscownienie panelu i soczewki nad żarnikiem metalohalogenowym (lub każdym innym) to bardzo niefortunna pozycja bo ciepło idzie do góry i będzie nagrzewało soczewkę i matrycę i ją uszkodzi.
źródło światła metalohalogenowe, lub teraz można już coś
próbować z xenonem lub ledami, konwencjonalne halogeny absolutnie się do tego nie nadają (za mało światła)
jak będziesz kupował metalohalogen to polecam nie mniejszy niż 250W
soczewka fresnela kupisz na alledrogo,
pamiętaj, o dobrym chłodzeniu komory ze źródłem światła, (koniecznie wymuszonym czyt. wentylator/y)
odgrodzenie komory ze źródłem światła szybką to raczej konieczność.
bo inaczej wszystko spalisz.
obiektywy od starych powiększalników są dobre bo mają bardzo duże światło, ewentualnie możesz zastosować jedną soczewkę ale obraz będzie wtedy jeszcze bardziej nieostry po rogach.
przy dzisiejszych cenach taniej będzie wziąć 15" niż 10"
ps. jeżeli jakkolwiek zależy Ci na cenie to masz 100% pewności, że kupując gotowy używany średniej klasy projektor wydasz mniej niż budując, nawet po taniości swój DIY.
więc jeżeli ma to być hobby takie dłubanie bez większego sensu tak dla frajdy to polecam,
ale jak zależy Ci na tym by było tanio to wierz mi, że zrobienie projektora licząc wszystkie śrubeczki, szkiełka, pierdółki zawsze wyjdzie drożej niż używany fabryczny (a czesem nawet nowy).
i z fabrycznego obraz będzie lepszy.