Strona główna Ostatnie testy Nasze Zestawy Kanały 4K Próbki HD Forum
Rejestracja Regulamin Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane


PanasonicWszystko o Oled TV marki Panasonic

Wróć HDforum > Video > OLED > Panasonic > TX-65HZ100 po tygodniu używania.
Odpowiedz

Senior Member

Avatar _MarSs_

Meldunek: Apr 2007
Postów: 202
Cytuj  
#1
24-04-2021, 21:06
Domyślnie TX-65HZ100 po tygodniu używania.

Dzień Dobry,
Wracam po dłuższej przerwie opisać moje doświadczenia z używania nowego Panasonica.
Całość mógłbym wyrazić jednym zdaniem - źle się dzieje w firmie Panasonic!

Jestem wierny marce Panasonic od kilkunastu lat. Miałem poprzednio od 2008 TX-42PV700, potem od 2013 TX-L47DT60 i z obu byłem bardzo zadowolony.
Niestety obecny model OLED jest bardzo irytujący nawet dla wiernego użytkownika marki, a nowych zapewne jeszcze bardziej zniechęca.

Wygląda na to, że programiści Panasonic nie używają telewizorów Panasonic!
Zmiany w oprogramowaniu MyHomeScreen w TX-65HZ1000E poszły w złym kierunku.
Już samo strojenie początkowe zostało przebudowane w ten sposób, że utrudnia także użytkowanie.
W poprzednim DT60 strojenie i sortowanie było bardzo wygodne i intuicyjne. Teraz są tylko dwie metody sortowania (alfabetycznie i wg. numerów sieciowych), ale zawsze nazwa kanału powiązana jest z numerem sieciowym. Prowadzi to do tego, że gdy chcę szybko z pilota włączyć program, który na mojej liście jest trzeci, to muszę wprowadzić numer np 803, a 5 to 34. Jest to bardzo niewygodne.
Pobrałem najnowszą aktualizację i niestety nic się nie poprawiło.
Nawet napisałem do supportu żeby przywrócili poprzedni sposób sortowania kanałów, albo w inny sposób umożliwili utworzenie listy kanałów z kolejnymi numerami.
Programistycznie to prosta sprawa, którą na pewno da się wprowadzić aktualizacją oprogramowania, a dużo zmieni dla użytkowników.
Teraz jest przykładowo:
1. TVP1
2. TVP2
803. TVN
804. TVN7
34. TVP Sport

A powinno dać się zrobić tak:
1. TVP1
2. TVP2
3. TVN
4. TVN7
5. TVP Sport

Kolejny problem w nowym telewizorze, to komunikat każdorazowo przy wchodzeniu do EPG, że utracę zapis timeshift.
Dodatkowo wejście do EPG wyłącza dźwięk z aktualnie oglądanego kanału na 2-4 sekundy i ponownie przy wychodzeniu.
W poprzednich modelach tego nie było i wejście do EPG było szybkie i rzeczywiście kasowało timeshift, ale nie przerywało programu!!!
Teraz wejście do EPG (czyli jednej z podstawowych funkcji telewizora) wymaga dodatkowych 3 kliknięć z pilota KAŻDORAZOWO!
Czy ktoś to w ogóle testował?
Napisałem do supportu i dostałem odpowiedź, że komunikat wdrożono, bo użytkownicy skarżyli się, że tracą TimeShift po wyświetleniu EPG, no to tak "poprawili"!
Można było dodać w menu opcję włącz/wyłącz ostrzeżenie, a nie tak na stałe utrudniać użytkowanie.

Kolejny frustrujący jest nowy układ menu, gdzie zastosowano ciągłość kategorii i np. z Obraz można teraz przechodzić do Dźwięk itd, ale tylko na pierwszym poziomie menu. W głębi jest już normalnie. To jest bez sensu i nie poprawia nic, a tylko komplikuje obsługę. Poprzednio będąc w Obraz można było modyfikować tylko parametry dotyczące obrazu.
Jak chciałem zmienić jakąś opcję na końcu obrazu, to mogłem przytrzymać dół i momentalnie byłem na końcu opcji obrazu, a teraz trzeba klikać ostrożnie.

Nie rozumiem komu przeszkadzało, że TV rozpoznawał poprawnie DTS. Teraz to usunięto i praktycznie wbudowany odtwarzacz video jest bezużyteczny.

No i jeszcze to wrzucanie wszystkiego do zakładki Urządzenia! Chyba w dziale interfejsu użytkownika w Panasonic zatrudnili jakiegoś kreta od LG.

Na szczęście obraz jest bardzo w porządku.
Jedyne czego mu brakuje to obsługi 3D - to byłby szok! Dlaczego z tego zrezygnowali właśnie wtedy gdy można było uzyskać najlepszy odbiór?! Moja sterta BluRay 3D będzie się tylko kurzyć
Odpowiedź z Cytatem
_MarSs_ jest offline
reklama


Meldunek: Feb 2005
Skąd: hdtv.com.pl

 
Sklep audiovideo.com.pl

Avatar kiki

Meldunek: Mar 2005
Postów: 114,905
Cytuj  
#2
25-04-2021, 02:17
Domyślnie

Panasonic idzie w kierunku B2B. W wielu krajach już nie sprzedaje telewizorów.
Zapowiada się , że w Europie też tak może skończyć.
Odpowiedź z Cytatem
kiki jest offline
Senior Member

Avatar Zulus

Meldunek: Aug 2007
Postów: 217
Cytuj  
#3
25-04-2021, 09:42
Domyślnie

Problem z tworzeniem po swojemu listy kanałów ulubionych jest od wielu lat. Nic do nich nie dociera. Widzę, że w nowym sofcie 6.0 też będzie podobnie. Jedynie programem ChanSort będzie można sobie poukładać i ponownie wgrać listę w tv, o ile i tej możliwości nie usunęli. Na pocieszenie powiem, że w sumie wszystkie telewizory tak mają, LG też /
Odpowiedź z Cytatem
Zulus jest offline
reklama


Meldunek: Feb 2005
Skąd: hdtv.com.pl

 

Sklep audiovideo.com.pl

Avatar kiki

Meldunek: Mar 2005
Postów: 114,905
Cytuj  
#4
26-04-2021, 04:13
Domyślnie

Większość na szczęście kupuje telewizor dla jakości obrazu !
Odpowiedź z Cytatem
kiki jest offline
Senior Member

Avatar _MarSs_

Meldunek: Apr 2007
Postów: 202
Cytuj  
#5
27-04-2021, 06:39
Domyślnie

Dzięki @Zulus za podpowiedź. Z tym programem poszło gładko i jeden problem mniej.
Odpowiedź z Cytatem
_MarSs_ jest offline
Senior Member

Avatar citisus

Meldunek: Dec 2019
Postów: 106
Cytuj  
#6
27-05-2021, 10:57
Domyślnie

Da się normalnie ustawić listę )
Mam co prawda GZ, ale myślę, że w Twoim będzie podobnie.
Jest upierdliwe, ale można poukładać sobie wg upodobania.
Zakładki: Konfiguracja --> Menu strojenia --> Edytor listy kanałów
Masz dwie kolumny - z lewej - odnalezione kanały, z prawej - wszystkie kanały DVB-T
Wchodzisz na prawą listę na konkretny kanał i naciskasz zielony przycisk na pilocie ( zmiana) ....wtedy podświetli się ten kanał w lewej kolumnie --> a w okienku wpisujesz numer kanału, na którym ma być ten program...i OK. I tak po kolei pozostałe kanały.
Może się to komu przyda.

P.S. Osobiście używam TV jako monitora ....steruje Technisatem Combo. O niebo lepsza obsługa. Poza jednym minusem - czasem "strzela"....to znany problem Panasonica
Odpowiedź z Cytatem
citisus jest offline
Senior Member

Avatar Zulus

Meldunek: Aug 2007
Postów: 217
Cytuj  
#7
27-05-2021, 19:55
Domyślnie

Tu chyba chodziło o tworzenie ulubionej listy kanałów z satelity, a nie z naziemnej DVB-T
Odpowiedź z Cytatem
Zulus jest offline
reklama


Meldunek: Feb 2005
Skąd: hdtv.com.pl

 

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony



Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:55. Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin VBulletin Skin by ForumMonkeys.




Nowy na forum?

  • Regulamin
  • Zapomniałeś hasła?
  • Zarejestruj się.
  • Jak szukać treści.
  • Polityka prywatności
  • Reklama

  • Ciekawe artykuły

  • Logitech dla graczy?
  • Czy Hz ma znaczenie?
  • Nie strać danych.
  • Robot co skosi trawnik
  • Zestawy użytkowników
  • Graj w 4K!

  • Ciekawe testy

  • Oled vs Oled
  • LG OLED55GX3 test
  • Philips OLED865 test
  • TCL 55C815 test
  • TCL 65X10 mini led test

  • Nasi Partnerzy

  • Fotograf Europa
  • Filmowanie VR3D 360
  • Art prints
  • Coś na ścianę?
  • Sklep AV od 1989r
  • Projekty salek kinowych

  • Kontakt - hdtv.com.pl - Archiwum - Dyrektywa prywatności - Na górę