Strona główna Ostatnie testy Nasze Zestawy Kanały 4K Próbki HD Forum
Rejestracja Regulamin Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane


OLEDJaki Oled wybrać? Opinie, testy na temat OLED TV. Wrażenia z użytkowania, etc.

Wróć HDforum > Video > OLED > Telewizor lg słabe wifi łapię
Odpowiedz

Junior Member

Avatar matrix266

Meldunek: Apr 2022
Postów: 6
Cytuj  
#1
14-05-2022, 13:07
Domyślnie Telewizor lg słabe wifi łapię

Mam lgup8003lr i mam problem z wifi mianowicie mialem bardzo słaby zasieg w pokoju i kupiłem wzmacniacz, który się sprawdził i zasięg jest full ale telewizor ma dalej slabiutka prędkość.Wykrywa wzmacniacz i pokazuje,że jest maks zasieg a na speed tescie tylko 1m. Jaka może być przyczyna,czy coś w ustawieniach.
Odpowiedź z Cytatem
matrix266 jest offline
reklama


Meldunek: Feb 2005
Skąd: hdtv.com.pl

 
Klub HDTV.com.pl

Avatar kola01

Meldunek: Oct 2007
Postów: 1,236
Cytuj  
#2
14-05-2022, 13:18
Domyślnie

Tak działają wzmacniacze (prawidłowa nazwa repeater) . "Wzmacniacz" wbrew nazwy nie wzmacnia w dosłownym sensie sygnału. Odbiera wyznaczony kanał WiFi, tworzy nową sieć i rozsyła ją na nowo z pełną mocą na tym samym kanale. Z tego powodu powstają dwa duże problemy:
- wzmacniacz nie zwiększa "szybkości" internetu. Jeśli sam jest na granicy zasięgu i odbierane przez niego WiFi pozwala mu uzyskać prędkość jedynie 1 Mbps, to rozsyłana przez niego sieć też będzie miała 1Mbps. Jak widzisz, pomimo mocnego sygnału z repeatera prędkość neta się nie mogła zwiększyć.
- utworzona przez "wzmacniacz" sieć jest rozsyłana na tym samym kanale co sieć źródłowa (wzmacniacze mają jedno radio) co powoduje zwiększenie zakłóceń i obniżenie zasięgu routera/AP źródlowego.

Jak więc sam widzisz, wzmacniacze robią więcej szkody jak pożytku a jedyny sens ich stosowania to instalacja w połowie drogi sygnału WiFi, między routerem/AP żródlowym a urządzeniem końcowym, które jest na granicy zasięgu. O ile może to poprawić zasięg urządzenia najdalej oddalonego, to i tak ucierpią na tym wszystkie urządzenia będące w zasięgu routera/AP źródłowego (2 sieci na tym samym kanale wzajemnie się zakłócają i tym samym pogarszają sobie wzajemnie odbiór, czyli prędkość neta).

W praktyce, na każdym forum sieciowym usłyszysz, że repeaterów się nie stosuje. Że to samo zło i jest w tym dużo racji. Są dużo lepsze rozwiązania jak kabel, dodatkowy AP, czy chociażby urządzenia PowerLine, które "przesyłają" net instalacją elektryczną, która przecież jest w każdym domu.
__________________
SONY 49XH9505,
SONY KDL-46Z5500,
Nvidia Shield TV PRO 2019,
Mi BOX S,
Raspberry Pi 3B

Ostatnio edytowane przez kola01 ; 14-05-2022 o 13:33
Odpowiedź z Cytatem
kola01 jest offline
Junior Member

Avatar matrix266

Meldunek: Apr 2022
Postów: 6
Cytuj  
#3
14-05-2022, 14:07
Domyślnie

Cytat:
Napisał kola01 Zobacz post
Tak działają wzmacniacze (prawidłowa nazwa repeater) . "Wzmacniacz" wbrew nazwy nie wzmacnia w dosłownym sensie sygnału. Odbiera wyznaczony kanał WiFi, tworzy nową sieć i rozsyła ją na nowo z pełną mocą na tym samym kanale. Z tego powodu powstają dwa duże problemy:
- wzmacniacz nie zwiększa "szybkości" internetu. Jeśli sam jest na granicy zasięgu i odbierane przez niego WiFi pozwala mu uzyskać prędkość jedynie 1 Mbps, to rozsyłana przez niego sieć też będzie miała 1Mbps. Jak widzisz, pomimo mocnego sygnału z repeatera prędkość neta się nie mogła zwiększyć.
- utworzona przez "wzmacniacz" sieć jest rozsyłana na tym samym kanale co sieć źródłowa (wzmacniacze mają jedno radio) co powoduje zwiększenie zakłóceń i obniżenie zasięgu routera/AP źródlowego.

Jak więc sam widzisz, wzmacniacze robią więcej szkody jak pożytku a jedyny sens ich stosowania to instalacja w połowie drogi sygnału WiFi, między routerem/AP żródlowym a urządzeniem końcowym, które jest na granicy zasięgu. O ile może to poprawić zasięg urządzenia najdalej oddalonego, to i tak ucierpią na tym wszystkie urządzenia będące w zasięgu routera/AP źródłowego (2 sieci na tym samym kanale wzajemnie się zakłócają i tym samym pogarszają sobie wzajemnie odbiór, czyli prędkość neta).

W praktyce, na każdym forum sieciowym usłyszysz, że repeaterów się nie stosuje. Że to samo zło i jest w tym dużo racji. Są dużo lepsze rozwiązania jak kabel, dodatkowy AP, czy chociażby urządzenia PowerLine, które "przesyłają" net instalacją elektryczną, która przecież jest w każdym domu.
Ale wszystkie komórki i laptopy zwiekszyly prędkość wiec chyba się mylisz. Tylko telewizor nie a tam gdzie było 5m ma komórce to teraz jest 10 wiec jak wzmacniacz nie poprawia predkosci?
Odpowiedź z Cytatem
matrix266 jest offline
reklama


Meldunek: Feb 2005
Skąd: hdtv.com.pl

 

Junior Member

Avatar Katar10

Meldunek: May 2022
Postów: 3
Cytuj  
#4
14-05-2022, 14:22
Domyślnie

Też uważam inaczej mam w salonie główny ruter i repeater na korytarzu prowadzących do innych pomieszczeń, dzięki temu zasięg i prędkość znacznie się poprawiła przykładowo
12mbs na 160-180 po WiFi w salonie mam około 300 mbs po WiFi, więc uważam że gra warta świeczki.
Odpowiedź z Cytatem
Katar10 jest offline
Klub HDTV.com.pl

Avatar kola01

Meldunek: Oct 2007
Postów: 1,236
Cytuj  
#5
Wczoraj, 18:00
Domyślnie

Cytat:
Napisał matrix266 Zobacz post
Ale wszystkie komórki i laptopy zwiekszyly prędkość wiec chyba się mylisz. Tylko telewizor nie a tam gdzie było 5m ma komórce to teraz jest 10 wiec jak wzmacniacz nie poprawia predkosci?
Skoro "wzmacniacz" (prawidłowa nazwa repeater, czyli powtarzacz) zainstalowany na granicy zasięgu, odbiera sieć źródłową z prędkością przykładowo 1 Mbps, to rozsyłana przez niego nowa sieć tez będzie miała max taką prędkość, czyli 1 Mbps, pomimo pełnej mocy sygnału. Tego chyba tłumaczyć nie trzeba, prawda? Repeatery nie wzmacniają sygnału w dosłownym tego słowa znaczeniu. To takie routery nadawczo-odbiorcze.
Jak już napisałem wcześniej, użycie repeatera to najgorsze możliwe rozwiązanie.

Tu masz coś na ten temat:
https://forum.pclab.pl/topic/1294853...ernet-z-netii/

lub tu:
https://forum.pclab.pl/topic/1350766...ap-i-repeater/
__________________
SONY 49XH9505,
SONY KDL-46Z5500,
Nvidia Shield TV PRO 2019,
Mi BOX S,
Raspberry Pi 3B

Ostatnio edytowane przez kola01 ; Wczoraj o 18:04
Odpowiedź z Cytatem
kola01 jest offline
Junior Member

Avatar Katar10

Meldunek: May 2022
Postów: 3
Cytuj  
#6
Wczoraj, 18:34
Domyślnie

Może i tak , co nie zmienia faktu że posiadam ruter Archer AC 10 po WiFi w pobliżu mam odczyt około 300mb w dalszych pomieszczeniach było około 30mb po WiFi
dokupiłem repater Re- 450 uzyskuje około 180mb czyli jest poprawa.
Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć)
Telewizor lg słabe wifi łapię-screenshot_20220515-183303_speed-test.jpg   Telewizor lg słabe wifi łapię-screenshot_20220515-183416_speed-test.jpg  
Odpowiedź z Cytatem
Katar10 jest offline
Junior Member

Avatar matrix266

Meldunek: Apr 2022
Postów: 6
Cytuj  
#7
Wczoraj, 21:25
Domyślnie

Cytat:
Napisał kola01 Zobacz post
Skoro "wzmacniacz" (prawidłowa nazwa repeater, czyli powtarzacz) zainstalowany na granicy zasięgu, odbiera sieć źródłową z prędkością przykładowo 1 Mbps, to rozsyłana przez niego nowa sieć tez będzie miała max taką prędkość, czyli 1 Mbps, pomimo pełnej mocy sygnału. Tego chyba tłumaczyć nie trzeba, prawda? Repeatery nie wzmacniają sygnału w dosłownym tego słowa znaczeniu. To takie routery nadawczo-odbiorcze.
Jak już napisałem wcześniej, użycie repeatera to najgorsze możliwe rozwiązanie.

Tu masz coś na ten temat:
https://forum.pclab.pl/topic/1294853...ernet-z-netii/

lub tu:
https://forum.pclab.pl/topic/1350766...ap-i-repeater/
To jakim cudem teraz w pokoju jak sie łącze z wzmacniaczem to mam full zasieg i predkosc a jak go wyl, to ledwo co.?Jakieś cuda?
Odpowiedź z Cytatem
matrix266 jest offline
reklama


Meldunek: Feb 2005
Skąd: hdtv.com.pl

 

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony



Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:08. Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin VBulletin Skin by ForumMonkeys.




Nowy na forum?

  • Regulamin
  • Zapomniałeś hasła?
  • Zarejestruj się.
  • Jak szukać treści.
  • Polityka prywatności
  • Reklama

  • Ciekawe artykuły

  • Logitech dla graczy?
  • Czy Hz ma znaczenie?
  • Nie strać danych.
  • Robot co skosi trawnik
  • Zestawy użytkowników
  • Graj w 4K!

  • Ciekawe testy

  • Oled vs Oled
  • LG OLED55GX3 test
  • Philips OLED865 test
  • TCL 55C815 test
  • TCL 65X10 mini led test

  • Nasi Partnerzy

  • Fotograf Europa
  • Filmowanie VR3D 360
  • Art prints
  • Coś na ścianę?
  • Sklep AV od 1989r
  • Projekty salek kinowych

  • Kontakt - hdtv.com.pl - Archiwum - Dyrektywa prywatności - Na górę