Jak działa kamera?

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
Jak działa LCD?

KAMERA TELEWIZYJNA, urządzenie opt.-elektron., przeznaczone do przetwarzania obrazu opt. przekazywanej sceny na odpowiadający mu sygnał elektr., tzw. sygnał wizyjny. Rozróżnia się kamery telewizji programowej (studyjne, reportażowe), telewizji użytkowej (przem.) oraz telewizji amatorskiej. Kamery telewizyjne są z reguły kamerami telewizji kolorowej. Kamery telewizyjne zawierają układy obiektywów, przetworniki opt.-elektron. w postaci lamp analizujących lub przetworników CCD, wzmacniacze sygnałów, układy przetwarzania sygnałów, układy odchylania (w kamerach telewizyjnych z przetwornikami lampowymi) oraz układy regulacji i sterowania (np. ostrości, przesłony, ogniskowej), z reguły są też wyposażone w wizjer (coraz częściej kolorowy) ułatwiający obserwację sceny, ustawienie i regulację kamery i in. Kamery reportażowe i amatorskie mają często wbudowany magnetowid (kamwid). W kamerach studyjnych telewizji kolorowej obraz opt. rzutowany przez obiektyw zostaje rozszczepiony zwykle przez układ luster dichroicznych na 3 obrazy, w barwach podstawowych: czerwonej (R), zielonej (G) i niebieskiej (B), rzutowane następnie na 3 przetworniki obrazu, zwykle lampy analizujące. Coraz częściej stosuje się kamery telewizyjne — gł. reportażowe — z 2 lub 1 przetwornikiem; kamery takie zawierają dodatkowo element umożliwiający podwójne lub potrójne wykorzystanie 1 lampy jako źródła sygnałów elektr., proporcjonalnych do 2 lub 3 składowych barw podstawowych. Na wyjściu w kamerze telewizji kolorowej otrzymuje się sygnał wizyjny złożony z 1 sygnału luminancji (niosącego informację o jaskrawości obrazu, przenoszącego obraz czarno-biały) i 2 sygnałów chrominancji (zawierających informacje o kolorze obrazu); kamera telewizji czarno-białej zawiera 1 przetwornik obrazu (tylko sygnał luminancji). W studiu kilka kamer telewizyjnych jest zwykle podłączonych do tzw. toru kamerowego, co umożliwia reżyserowi programu wybór obrazu przeznaczonego do emisji przez antenę. Kamery telewizji programowej — szczególnie studyjne — muszą spełniać duże wymagania dotyczące jakości obrazu, kamery telewizji użytkowej muszą być dostosowane do specjalnych, zwykle trudnych warunków pracy (np. pod wodą, w wysokiej temperaturze, w obecności gazów lub środków chem.), kamery telewizji amatorskiej powinny być małe, lekkie (poniżej 2 kg; osiągają 800 g) i łatwe w obsłudze.
 
Do góry