Strona główna Ostatnie testy Nasze Zestawy Kanały 4K Próbki HD Forum
Rejestracja Regulamin Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane


Amplitunery AVJaki amplituner, za ile, po co ...

Wróć HDforum > Audio > Amplitunery AV > Kilka pytań do użytkowników amplitunerów Denon
Odpowiedz

Senior Member

Avatar marbab

Meldunek: Jan 2009
Postów: 135
Cytuj  
#1
25-01-2011, 19:50
Domyślnie Kilka pytań do użytkowników amplitunerów Denon

Witam, jestem posiadaczem Denona 1911, do niego podłączone są nbox, DVD i TV LCD. Wszystko po HDMI. Włączyłem opcję "HDMI on" umożliwiającą mi obsługę tych urządzeń bez włączania ampka. Przejdę do pytań.

1. Czasami zdarza mi się dziwna sprawa: po włączeniu TV i dekodera nbox nie mam obrazu. Obraz pojawia się dopiero wtedy kiedy włączę amplituner (wtedy oczywiście głos wydobywa się z KD). Kiedy wyłączę amplituner, obraz pozostaje i mogę już spokojnie oglądać tv bez używania kina domowego.

2. Często po włączeniu samego amplitunera (np. w celu posłuchania muzyki) włącza mi się od razu TV.

3. Nie wiem od czego to zależy, ale nie zawsze działa mi przycisk "menu" (i inne przyciski obsługujące menu) na pilocie. Muszę wtedy używać przycisków na amplitunerze. Nie wiem czy to zepsuty pilot, czy kolejny "bajer", który utrudnia życie, bo zdarza się tak, że po naciśnięciu np. "source select" wszystkie te przyciski działają i nie ma problemu.

Bardzo proszę o pomoc jeśli ktoś zna odpowiedzi na moje pytania. Być może to jest kwestia ustawień, a być może już tak po prostu jest. Mam jednak nadzieję, że to pierwsze
Dzięki
pozdrawiam
Odpowiedź z Cytatem
marbab jest offline
reklama


Meldunek: Feb 2005
Skąd: hdtv.com.pl

 
Wspiera forum

Avatar Slawko1

Meldunek: Aug 2007
Postów: 407
Cytuj  
#2
25-01-2011, 22:42
Domyślnie

Przeczytaj sobie cały ten wątek

DENON AVR-1611 po wyłączeniu TV nie ma dźwięku

co prawda tu jest mowa o Denon 1611 ale te ampitunery są podobne.

Jak coś dalej bedzie nie tak to pisz do mnie prywatną wiadomość postaram ci pomóc.
Odpowiedź z Cytatem
Slawko1 jest offline
Senior Member

Avatar marbab

Meldunek: Jan 2009
Postów: 135
Cytuj  
#3
25-01-2011, 22:56
Domyślnie

Dzięki wielkie za odpowiedź i pomoc
Odpowiedź z Cytatem
marbab jest offline
reklama


Meldunek: Feb 2005
Skąd: hdtv.com.pl

 

Wspiera forum

Avatar Slawko1

Meldunek: Aug 2007
Postów: 407
Cytuj  
#4
26-01-2011, 13:01
Domyślnie

Cytat:
Napisał marbab Zobacz post
3. Nie wiem od czego to zależy, ale nie zawsze działa mi przycisk "menu" (i inne przyciski obsługujące menu) na pilocie. Muszę wtedy używać przycisków na amplitunerze. Nie wiem czy to zepsuty pilot, czy kolejny "bajer", który utrudnia życie, bo zdarza się tak, że po naciśnięciu np. "source select" wszystkie te przyciski działają i nie ma problemu.

Naciśnij na pilocie przycisk AMP i wszystkie funkcje będą działać.
Odpowiedź z Cytatem
Slawko1 jest offline
Senior Member

Avatar marbab

Meldunek: Jan 2009
Postów: 135
Cytuj  
#5
27-01-2011, 15:42
Domyślnie

Ok dzieki, za odp. na pytanie 3 Myslalem, ze bede musial odsylac ampka z pilotem do reklamacji
Dzieki, za linka, ale chyba tam jest opisany troche inny problem.

U mnie jest np. tak. Kiedy chce posluchac muzyki z DVD: wlaczam amplituner i dvd, i od razu samoczynnie wlacza sie TV i glos leci przez niego a nie przez zestaw KD. Kiedy wylaczam TV - wszystko mi sie wylacza (amplituner, DVD i TV).
Inny dziwny przypadek to kiedy wlaczam TV i dekoder nki, zeby poogladac TV bez KD, ukazuje sie czarny obraz na TV, a na nboxie napis Problem HDCP. Musze wlaczyc amplituner, ustawic na SAT/CBL i wtedy dopiero po wylaczeniu amplitunera pozostaje mi obraz i glos na TV.

Macie jakies pomysly?
pozdrawiam
Odpowiedź z Cytatem
marbab jest offline
Wspiera forum

Avatar Slawko1

Meldunek: Aug 2007
Postów: 407
Cytuj  
#6
27-01-2011, 16:43
Domyślnie

Cytat:
Napisał marbab Zobacz post
Ok dzieki, za odp. na pytanie 3 Myslalem, ze bede musial odsylac ampka z pilotem do reklamacji
Dzieki, za linka, ale chyba tam jest opisany troche inny problem.

U mnie jest np. tak. Kiedy chce posluchac muzyki z DVD: wlaczam amplituner i dvd, i od razu samoczynnie wlacza sie TV i glos leci przez niego a nie przez zestaw KD. Kiedy wylaczam TV - wszystko mi sie wylacza (amplituner, DVD i TV).
Inny dziwny przypadek to kiedy wlaczam TV i dekoder nki, zeby poogladac TV bez KD, ukazuje sie czarny obraz na TV, a na nboxie napis Problem HDCP. Musze wlaczyc amplituner, ustawic na SAT/CBL i wtedy dopiero po wylaczeniu amplitunera pozostaje mi obraz i glos na TV.

Macie jakies pomysly?
pozdrawiam
To całe sterowanie przez HDMI-CEC wieloma urządzeniami głupiej.
Spróbuj tak ustawić:

HDMI-CEC wyłacz w telewizorze,
Sony = Bravia Sync, Panasonic = viera link, Samsung = Anynet, tak się nazywa ta
funkcja u rożnych producentów.

Teraz w Amplitunerze:
Wchodzisz do ustawień/ 4.Manual Setup/2.HDMI Setup/
i ustawiasz Auto Lipsync: ON
HDMI Audio Out: Amp
HDMI Control: ON
Standby Source: tu ustaw port HDMI do którego masz podłączony tuner neki
PowerOffControl: OFF

Teraz wyłącz cały sprzęt z gniazdka na chwile.

I testuj sprzęt teraz gdy wyłączasz amplituner obojętnie czy słuchałeś radia czy oglądałeś DVD
automatycznie będzie się ustawiał na przepuszczanie sygnały enki na tv, wiec obraz i dźwięk będzie zawsze z tunera neki bez odpalania amplitunera.

Wady, gdy wyłączony jest HDMI-CEC w TV to jednym przyciskiem nie wyłączysz całego sprzęgu ani nie będzie działać regulacja głośności w amplitunerze pilotem od tv.

Ostatnio edytowane przez Slawko1 ; 27-01-2011 o 16:46
Odpowiedź z Cytatem
Slawko1 jest offline
Senior Member

Avatar marbab

Meldunek: Jan 2009
Postów: 135
Cytuj  
#7
27-01-2011, 22:15
Domyślnie

Dzieki za pomoc. Faktycznie, na razie wszystko gra, tzn. nka gra kiedy chce. Podobnie dvd, nie wlacza/wylacza TV. Zauwazylem, ze nie moge np. ogladac TV (uzywajac glosnikow TV) i sluchac muzyki z DVD (uzywajac glosnikow KD), no ale to nie jest wielki problem.
Dzieki wielkie za pomoc
Odpowiedź z Cytatem
marbab jest offline
reklama


Meldunek: Feb 2005
Skąd: hdtv.com.pl

 

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony



Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:00. Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin VBulletin Skin by ForumMonkeys.




Nowy na forum?

  • Regulamin
  • Zapomniałeś hasła?
  • Zarejestruj się.
  • Jak szukać treści.
  • Polityka prywatności
  • Reklama

  • Ciekawe artykuły

  • Czy Hz ma znaczenie?
  • Nie strać danych.
  • Robot co skosi trawnik
  • Zestawy użytkowników
  • Graj w 4K!

  • Testy otwarte

  • Panasonic ET5E test
  • Philips PFL 4007 test
  • Panasonic VT50 test
  • Sharp 70le835 test
  • Samsung ES7000 test
  • Panasonic DT50 test

  • Nasi Partnerzy

  • Cyfrowe atelier

  • Kontakt - hdtv.com.pl - Archiwum - Dyrektywa prywatności - Na górę