Strona główna Ostatnie testy Nasze Zestawy Kanały 4K Próbki HD Forum
Rejestracja Regulamin Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane


Amplitunery AVJaki amplituner, za ile, po co ...

Wróć HDforum > Audio > Amplitunery AV > Yamaha RX-V365 vs RX-V465
Odpowiedz

Junior Member

Avatar hef_er

Meldunek: Nov 2009
Postów: 15
Cytuj  
#1
10-05-2010, 11:39
Domyślnie Yamaha RX-V365 vs RX-V465

Witam,

Mam pytanie czy warto dopłacać do RX-V465 tylko dlatego, że ma Dolby True HD jeswli nie ma się odtwarzacza Blu-ray? Kupiłem zestaw RX-V365+DVD-S663+NS-50, NS-P60 i jestem zadowolony choć ... mam pewien dylemat Myslałem o kupnie identycznego zestawu, ale z 465 i mam taką mysl by sprzedać osobno 365 dołozyć 300 zł i kupić 465, ale czy to ma sens mam TV HD redy i odtwarzacz DVD a nie BD (parametry techniczne (prądowe) 365 i 465 są niemal identyczne.

Drugie pytanie czy DVD-S663 upscaluje do 1080p?
Trzecie pytanie czy jeśli DVD (dowolny model) upscaluje do 1080p to czy jest sens kupować ampli który też to robi jak RX-V565?

Nie jestem audiofilem Yamaha jest naprawdę ok do kina tylko ta róznica 365 vs 465 )

Będę wdzięczny za fachową i wyczerpująca odpowiedź bo się trochę pogubiłem w tych systemach.

Pozdrawiam
Odpowiedź z Cytatem
hef_er jest offline
reklama


Meldunek: Feb 2005
Skąd: hdtv.com.pl

 
Media Expert Philips promo
Member

Avatar Arecki23

Meldunek: Jun 2008
Postów: 42
Cytuj  
#2
10-05-2010, 11:49
Domyślnie

365 nie przesyła dźwięku przez HDMI, co potrafi 465. Na zagranicznym, forum wyczytałem,że 365 nie ma także onscreen menu, czyli menu ekranowego, ale co do tego nie mam pewności.
Odpowiedź z Cytatem
Arecki23 jest offline
Senior Member

Avatar MMrozo

Meldunek: Dec 2007
Postów: 274
Skąd: Warszawa

Cytuj  
#3
10-05-2010, 13:17
Domyślnie

Przesyła stereo DD trzeba wysłać po optyku albo coaxialu.

Jeśli DVD skaluje obraz do 1080p to nie jest potrzebny skaler w ampli. Można używać np. do analogowych źródeł jak magnetowid.
Odpowiedź z Cytatem
MMrozo jest offline
reklama


Meldunek: Feb 2005
Skąd: hdtv.com.pl

 

Junior Member

Avatar hef_er

Meldunek: Nov 2009
Postów: 15
Cytuj  
#4
10-05-2010, 15:59
Domyślnie

Panowie dzieki za informacje - faktycznie 365 nie ma menu ekranowego, ale strasznie mi tego nie brakuje (nie wiem co to może ułatwić). A czy jest duza różnica pomiędzy DD a Dolby True HD i czy 465 która ma ten system dekodowania dzwięku poradzi sobie z filmami DD, ProLogic - bo może nie warto kombinować jesli 90% rynku to nadal DVD z DD i ProLogic. Porównywałem 365 z 465 i wszystko to co może wpływać na jakośc dzwięku (parametry prądowe wzmacniacza) są niemal identyczne. Zresztą 365, 465, 565 to ta sama "płyta podłogowa" tyle że czym wyższy model tym więcej bajerów - dla mnie baza czyli dzwięk z 365 jest świetny, ale nigdy nie słyszałem True HD i nie wiem czy usłysze przy normalnym DVD ))
Odpowiedź z Cytatem
hef_er jest offline
Member

Avatar Gohan111

Meldunek: Apr 2009
Postów: 91
Cytuj  
#5
10-05-2010, 16:28
Domyślnie

Moim zdanie warto dopłacić do 465 jest bardziej przyszłościowy - sam fakt że obsługuje dźwięk po HDMI powinien ci wystarczyć - dziś nowych amplitunerów bez tej opcji po prostu się nie kupuje .

Będziesz chciał kiedyś w przyszłości podłączyć Blu-ray, może jakąś konsole , komputer, dekoder z N-ki , etc. - dźwięk i obraz będą lecieć razem jednym kablem HDMI a tak musisz bawić się 2 - (optyk / koaksial) dla dźwięku i (euro/component) dla obrazu z każdego źródła .

465 ma 4 wejścia HDMI a 365 tylko 2 - 2x więcej

A po za tym dźwięk HD idzie tylko po HDMI , inne kable cyfrowe mają po prostu za mały transfer żeby go przesłać .

pozdrawiam ! ! !
Odpowiedź z Cytatem
Gohan111 jest offline
Junior Member

Avatar hef_er

Meldunek: Nov 2009
Postów: 15
Cytuj  
#6
10-05-2010, 16:50
Domyślnie

dzieki fajnie i prosto to opisałeś.
Pozdrawiam.
Odpowiedź z Cytatem
hef_er jest offline
Junior Member

Avatar krisho1

Meldunek: Apr 2010
Postów: 7
Cytuj  
#7
10-05-2010, 17:25
Domyślnie Menu ekranowe

Cytat:
Napisał Arecki23 Zobacz post
365 nie przesyła dźwięku przez HDMI, co potrafi 465. Na zagranicznym, forum wyczytałem,że 365 nie ma także onscreen menu, czyli menu ekranowego, ale co do tego nie mam pewności.
Mam 465 i nie widzę menu ekranowego, no ale może czegoś nie wiem
Odpowiedź z Cytatem
krisho1 jest offline
reklama


Meldunek: Feb 2005
Skąd: hdtv.com.pl

 

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony



Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:17. Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin VBulletin Skin by ForumMonkeys.




Nowy na forum?

  • Regulamin
  • Zapomniałeś hasła?
  • Zarejestruj się.
  • Jak szukać treści.
  • Polityka prywatności
  • Reklama

  • Ciekawe artykuły

  • Logitech dla graczy?
  • Czy Hz ma znaczenie?
  • Nie strać danych.
  • Robot co skosi trawnik
  • Zestawy użytkowników
  • Graj w 4K!

  • Ciekawe testy

  • Oled vs Oled
  • LG OLED55GX3 test
  • Philips OLED865 test
  • TCL 55C815 test
  • TCL 65X10 mini led test

  • Nasi Partnerzy

  • Fotograf Europa
  • Filmowanie VR3D 360
  • Art prints
  • Coś na ścianę?
  • Sklep AV od 1989r
  • Projekty salek kinowych

  • Kontakt - hdtv.com.pl - Archiwum - Dyrektywa prywatności - Na górę